Konal sa slávnostný nástup vojakov odchádzajúcich do Kosova a Afganistanu

03.12.2007 Prešov

Prešov 3. decembra (TASR) - Slávnostný nástup profesionálnych vojakov odchádzajúcich do mierových misií v Kosove a v Afganistane sa konal dnes v Prešove.
Minister obrany František Kašický v príhovore zdôraznil, že vedenie rezortu i Ozbrojených síl (OS) SR vidí účasť na operáciách medzinárodného krízového manažmentu ako jednu z dôležitých súčastí kariérneho postupu príslušníkov OS.
Dovedna 55 vojakov odíde na pol roka v rámci misie ISAF do Afganistanu na základňu v Kandahare a 35 vojakov mieri do Šajkovaca v Kosove v rámci misie KFOR.
Kašický ocenil, že do Afganistanu idú aj vojaci, ktorí tam už pôsobili a ich skúsenosti sa využili aj počas výcviku nového kontingentu. Na Balkán sa po kratšej prestávke vracajú príslušníci leteckej základne z Prešova. Pred pár rokmi pôsobili v Bosne a Hercegovine. Aj počas svojho nového pobytu budú s dvoma dopravnými vrtuľníkmi MI-17 slúžiť v prvom rade pri doprave nákladu a osôb.
Minister plánovane i neplánovane navštívil pripravujúce sa jednotky počas výcviku. \"Na týchto miestach som už bol, takže viem, do akých podmienok vojaci idú, \" povedal. Dodal, že výcvik, materiálne, technické a zdravotné zabezpečenie vojakov musia zodpovedať náročnosti teritória, do ktorého odchádzajú.
V súčasnosti pôsobí v operáciách medzinárodného krízového manažmentu v zahraničí do 550 vojakov OS SR. Podľa rozhodnutia vlády SR budú sa zúčastňovať na troch misiách, z ostatných postupne odídu. Kašický pri misii ISAF spresnil, že v roku 2008 má SR vyslať vojenských zdravotníkov do vojenskej nemocnice v Kábule, členov do provinčných rekonštrukčných tímov a do výcvikových tímov. S holandskou stranou prebiehajú rozhovory o príprave na výcvik a vyslanie jednotky na juh Afganistanu.
 

Vyberte región